De voorgenomen plannen van Defensie om Groningen Airport Eelde aan te wijzen als mogelijke basis voor F-35-straaljagers, baren Lijst Groen Noordenveld (LGN) grote zorgen. De impact op de leefomgeving, natuur en economie in de regio dreigt desastreus te worden. LGN stelt daarom vragen aan het college van B&W van Noordenveld en roept inwoners op om zich bewust te worden van wat dit betekent voor hun kwaliteit van leven.
Op zaterdag 8 maart 2025 is Femke Wolthuis namens LGN in de uitzending Politiek op Zaterdag van RTV Zulthe geweest om toe te lichten waarom LGN tegen F35’s op Vliegveld Eelde is. Dit is te beluisteren op Uitzending Gemist - RTV Zulthe tussen minuut 6 en minuut 17 van de uitzending. Normaal gesproken is deze link tot een week na de uitzending na te luisteren.
Een enorme bak herrie en vervuiling
Defensie heeft het luchtruim boven Noord-Drenthe en Groningen onlangs aangemerkt als potentieel militair oefengebied. Daarnaast onderzoekt het Ministerie van Defensie momenteel vijf locaties voor de uitbreiding van de jachtvliegcapaciteit: Vliegbasis Woensdrecht, voormalig Vliegbasis De Peel, Groningen Airport Eelde, Lelystad Airport en Twente Airport.
Afgelopen december meldde staatssecretaris Gijs Tuinman dat deze locaties verder worden onderzocht, waarbij factoren zoals geluidshinder en het aantal 'geluidgehinderde' woningen worden meegenomen. Uit het plan-MER-onderzoek bleek dat Lelystad Airport de minste negatieve geluidseffecten heeft wat betreft het aantal woningen, maar dat dat gevolgd wordt door voormalig Vliegbasis De Peel en Groningen Airport Eelde. Dat betekent dat Groningen Airport Eelde serieus in het vizier ligt.
Dit zou betekenen dat een vloot F-35-straaljagers kan worden gestationeerd op vliegveld Eelde. Dit type gevechtsvliegtuig staat bekend om zijn extreem luide geluidsoverlast: piekniveaus kunnen oplopen tot 125 decibel – tien keer harder dan de F-16. Dit betekent een aanzienlijke stijging van de geluidsbelasting, met ernstige gevolgen voor gezondheid en welzijn van de inwoners en de rust in de regio.
Daarnaast veroorzaken deze straaljagers grote hoeveelheden fijnstof en CO2-uitstoot, wat schadelijke gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit en het milieu. De Kop van Drenthe, bekend om de prachtige natuurgebieden zoals De Onlanden, het Fochteloërveen en de Natuur Netwerk Nederland-gebieden, worden hierdoor direct bedreigd. Vogels en andere fauna zullen verstoord raken en recreatiegebieden dreigen hun aantrekkelijkheid te verliezen.
Wat betekent dit voor Noordenveld?
Binnen een straal van 15 kilometer rondom Eelde – een gebied dat onder meer Peize en Norg omvat – zullen inwoners structureel geconfronteerd worden met geluidsoverlast en milieuvervuiling. Onderzoek wijst uit dat langdurige blootstelling aan geluid boven de 65 dB het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Vooral kinderen, ouderen en mensen met medische aandoeningen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van deze extreme geluidsniveaus en luchtvervuiling.
Daar komt bij dat de militaire operaties geen vast vliegschema zullen volgen, waardoor de overlast onvoorspelbaar zal zijn. Dit betekent dat bewoners en ondernemers elk moment van de dag opgeschrikt kunnen worden door oorverdovende herrie. Herrie die eigenlijk bedoeld is om de vijand angst aan te jagen.
Schadelijk voor recreatie en toerisme
De regio Noord-Drenthe en Groningen is sterk afhankelijk van recreatie en toerisme. Jaarlijks worden hier circa 7,5 miljoen overnachtingen geboekt, goed voor ruim een half miljard euro aan omzet. LGN waarschuwt dat het stationeren van F-35’s op Eelde een enorme impact zal hebben op de toeristische sector. Bezoekers komen juist naar Noordenveld voor de rust, de natuur en de schone lucht; als die verdwijnen, blijven zij weg. Dit zal desastreuze gevolgen hebben voor campings, hotels, B&B’s, horecazaken en andere toeristische bedrijven.
Waarom is hier zo weinig ruchtbaarheid aan gegeven?
LGN is geschokt dat er zo weinig aandacht is voor deze ingrijpende plannen. Defensie presenteert gefaseerd informatie, waardoor inwoners en bestuurders pas laat in het proces op de hoogte worden gesteld. Veel besluitvorming vindt plaats achter gesloten deuren, zonder dat de direct betrokkenen – de inwoners van Noordenveld en omstreken – goed worden geïnformeerd. Dit roept vragen op over de transparantie en de invloed die de gemeente nog heeft op deze plannen. Waarschijnlijk wordt eind mei al een beslissing genomen over de locatie.
LGN stelt vragen aan het college
Lijst Groen Noordenveld wil van het college van B&W weten:
- Wat is de huidige stand van zaken rondom de plannen van Defensie om F-35’s te stationeren op Groningen Airport Eelde?
- Hoe denkt het college over de gevolgen van deze plannen voor de inwoners van Noordenveld?
- Hoe en waar heeft het college haar standpunt verdedigd?
- Welke mogelijkheden hebben inwoners en de gemeente om hun stem te laten horen en invloed uit te oefenen op dit besluitvormingsproces?
Maak je stem nu al hoorbaar!
LGN roept inwoners op om zich te verdiepen in de impact van deze plannen en niet stil te blijven zitten. “De rust die Noordenveld nu nog kenmerkt, zou voorgoed kunnen verdwijnen. Dit is hét moment om in actie te komen,” aldus LGN.